You are hereGroups / Mantsin pyhäköt

Mantsin pyhäköt


Oritselän rukoushuone

Oritselän tai Orhiselän rukoushuone oli pyhitetty pyhän pappismarttyyri Blasioksen (Valassin, Vlasin) muistolle. Rakennuksen koko oli 4 m x 8 m. Seinät olivat hirsiset ja katto päreistä. Kylässä oli rukoushuone olemassa jo 1897. Rukoushuoneen rakennusajaksi on ilmoitettu vuosi 1910, mikä todennäköisesti on tsasounan kunnostusvuosi.

Työmpäisten rukoushuone

Työmpäisten rukoushuone oli pyhitetty pyhän profeetta Elian ja suurmarttyyri Georgion muistolle. Hirsiseinäisen, pärekattoisen tsasounan koko oli 6 m x 10 m. ”Pyhäkön ikää ei kukaan tiedä. Se oli ollut monien vuosisatojen ajan salmilaisten keskeisimpänä pyhänä paikkana ammoisesta muinaisuudesta asti”. Vanhoissa veroluetteloissa Työmpäisten kylä esiintyy ensimmäisen kerran v. 1794.

Siidarin rukoushuone

Siidarin rukoushuone

Mantsinsaarella Peltoisten kylässä oli lisäksi myös yksityinen tsasouna ns. SIIDARIN tsasouna, joka sijaitsi Feodor Stjukin-Sidorovin pihassa. Tsasouna oli hyvin pieni, pohjakaavaltaan vain 2 m x 3 m. Seinät olivat hirsiset. Kattolautojen päät olivat profiloidut. Keskellä satulakattoa oli sipuli ja risti.

 

 

 

 

 

 

Mantsinsaaren kirkko

Mantsinsaaren kirkko sijaitsi alun perin Salmin Kirkkojoen kylässä. Tämä Herran kasteen muistolle pyhitetty kirkko oli rakennettu vuonna 1786. Kirkko oli rapistunut jo 1800-luvun alussa. Niinpä Hengellinen Konsistori määräsi kirkon purettavaksi vuonna 1839. Olihan Salmin Tulemajoen varrelle valmistunut uusi kivikirkko 1824. Seurakunta ei kuitenkaan purkanut kirkkoa, vaan kirkko kunnostettiin vuonna 1866.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Who's online

There are currently 0 users and 1 guest online.

Poll

Mieluisin, toivottavin tai helpoin tapa osallistua seuran toimintaan?: