You are hereGroups / Matkakertomuksia / Antti ja Eeva Leskisen (os Pankolainen) bunukat Mantsissa 1.-4.9.2016

Antti ja Eeva Leskisen (os Pankolainen) bunukat Mantsissa 1.-4.9.2016


By Tarja Vainio - Posted on 20 September 2016

Me, Antti ja Eeva Leskisen (os Pankolainen) bunukat, lapsenlapset, kävimme Mantsinsaarella 1-4.9.2016. Oppaaksemme saimme Mantsissa syntyneen Martti Konoilan ja Anneli Weisselbergin. He hommasivat meille majoituksen, kuljetuksen Salmiin ja venekyydit Mantsinsaaren Kurjelahdelle ja Pengersillalle.

 

 

Lähtöpäivä oli torstai 1.9.2016. Ensimmäiset Leskiset hyppäsivät Olli-papin bussiin Kuopiosta. Loput liittyivät seurueeseen Kiteeltä. Nyt bussissa istui 13 innokasta salmilaisten jälkeläistä ja Mantsinsaaren ystävää..

Heti puolen päivän jälkeen olimme rajalla. Ylitys sujui normaalisti Värtsilässä. Noin kaksi tuntia tullissa meni kaikkine tarkastuksineen. Neljä kertaa näytimme passit. Sää oli pilvinen koko aamun. Venäjän puolella tihuutti vettä. Se ei meidän tunnelmaa haitannut. Kuljettajamme, Olli-pappi vaihtoi kielen. Nyt hän pagisi karjalaa, lauloi ja laulatti: Jo Karjalan kunnailla lehtipuu … Siunasi matkaajat. – Amen.

Tie oli osittain kuoppainen. Kuitenkin paljon paremmassa kunnossa kuin vuonna 1993, jolloin kävin isäni ja monen muun entisen mantsilaisen kanssa Salmissa. Nyt ajoimme suoraan Salmiin Pitkärannan kautta. Sortavalan risteyksen jälkeen tie oli todella hyvässä kunnossa. Ensimmäisen kerran pysähdyimme ”Murheen ristillä” Prääsän ja Koirinojantien risteyksessä. Siinä lähistöllä oli Lemetin motti. Muistomerkin teksti herätti ajatuksia.