You are hereBlogit

Blogit


Karjalan Kunnailla sticky icon

Blogi on kirjoitelma, jossa voi olla mukana mielipidettä, pohdiskelua, todistelua, väitteitä tai vain kerrontaa – ja tässä ikään kuin blogipalstan pohjaksi tarinaa ja pohdintaa Karjalan toisesta maakuntalaulusta: Jo Karjalan kunnailla lehtii puu.

Valter Juvan suurimmaksi ansioksi voidaan nostaa se, että hän oli ensimmäisiä suomeksi kirjoittavia runoilijoita. Hänen tunnetuimmaksi runoksi on ajan saatossa noussut Italian matkalla koti-ikävissään kirjoitettua uusromanttinen Karjala-ihannointi Karjalan Kunnailla.

Fillarilla Salmiin

 

Heinäkuisena sunnuntaina lastasin fillarin ja itseni junan kyytiin Helsingistä suuntana Kitee. Eli olin siis päätynyt lintsaamaan alkumatkan – ja heti vinkkinä täytyy kertoa, että mikäli suunnittelee ottavansa pyörän mukaan junaan, paikka sille täytyy varata hyvissä ajoin. Minä ostin tuon lipun pari kuukautta aikaisemmin ja koko junassa olikin paikat vain kolmelle pyörälle, jotka oli myyty jo hyvissä ajoin.

Pikavisiitti Mantsissa 23-25.7.2013

Heinäkuisen tiistai-iltapäivän vietto Salmin torilla on ensinnäkin harvinaista herkkua sekä tavattoman mukavaa. Tämä taasen onnistui siksi, että jäin pyörämatkan päätteeksi pompputeiden kyllästämänä odottelemaan huoltojoukkoja eli Paavoa. Mutta oli todella miellyttävää nähdä Salmi noinkin vireänä ja hirsisen kaupan merkitys myös sosiaalisena tapaamispaikkana korostui huomattavasti. Eikä kahvila Vaalan perunamuusia ja lihapataa tarvitse moittia.

Teatterikappaleita?

Tuli tuossa keväällä luettua pitkästä aikaan Elna Pelkosen hieno ”Karjalan meren äärellä” – teos ja siitä lähtien olen pyöritellyt ajatusta, että siitä saisi aika mainion teatterikappaleen. Eritoten Mantsinsaaren kauppiaan tyttären Nastja Haukisen tarina täyttäisi kaikki Shakespearelaiset Romeo & Julia – tarinan mittasuhteet ja sisällölliset määreet. Jos osaisin, niin ryhtyisin välittömästi kirjoittamaan tuota teatterilliseen muotoon.

Entäpä jos...?

Iät ajat on nuotiolla ja muuallakin istuessa tullut pohtineeksi, että mitäpä jos historia olisikin kulkenut eri reittiä ja minkälainen todellisuus olisi nyt. Tässä tapauksessa pohdiskellaan, mihin suuntaan Karjala olisikaan mahtanut kehittyä mikäli sodat olisi jääneet sotimatta. Sortavala olisi varmaan itäisen Suomen pääpaikka, Itä-Suomen yliopisto olisi löytänyt sieltä kotipaikkansa ja samoin myös ortodoksisen kirkon päämaja.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Who's online

There are currently 0 users and 0 guests online.

Poll

Mieluisin, toivottavin tai helpoin tapa osallistua seuran toimintaan?: